Bitcoin och andra kryptovalutor

En del förutspår att traditionella valutor en dag helt kommer försvinna och ersättas av kryptovalutor. I dagspressen har man under senaste tiden kunnat läsa om Bitcoin – den mest kända av kryptovalutor – ofta. Det handlar ofta om spektakulära uppgångar och fall eller i form av intervjuer med människor som antingen hyllar Bitcoin som framtidens valuta eller avfärdar det som en bubbla.

Vilka kryptovalutor finns det?

Förutom nämnda Bitcoin är Ether (Ethereum), Ripple och Litecoin några av de mer kända kryptovalutorna. Det finns dock en mängd vid det här laget.

Vad är kryptovaluta?

Det finns massor att säga om detta då det är en komplicerad historia. Kortfattad och förenklat är det en form av digital valuta. ”Pengarna” är inte fysiska i form av sedlar eller mynt utan består av digital information.

Transaktioner registreras, men då en blockkedje-teknik används är det svårare än normalt att spåra ägande.

Hur du köper kryptovalutor

Köp av kryptovalutor skiljer sih mycket från vanlig valutahandel. Kryptovalutor köper du inte via din bank utan genom speciella handelsplatser på Internet. Du betalar exempelvis med kort. En av de mer vanliga webbplatserna för detta är Coinbase.

Är Bitcoin och andra kryptovalutor en bra investering?

Denna fråga kan egentligen bara besvaras med spekulationer. Vad som kan sägas säkert är att Bitcoin (om vi håller oss till den i särklass med kända av valutorna) har genomgått extrema svängningar både upp och ned.

När detta skrivs, i april, 2018 har nyheterna kommit om att värdet på Bitcoin rasat med 50% under årets första kvartal. Samtidigt gick Bitcoiun upp otroligt starkt under 2017.

Fällor

Det finns många aktörer som försöker sko sig på andras okunskap i ett ämne som är klart komplicerat. Det finns plattformar där det går att registrerar sig som utlovar snabba pengar genom att handla via dem. En del av dessa är direkt bluffsidor.