Välja rätt domän på Internet

adressfält i webbläsareEtt domännamn är detsamma som adressen till en Internetsida. Ska du publicera din hemsida på Internet måste du alltså ha en domän. Merapengar.org är ett exempel på ett domännamn. Läs mer om hur det går till att registrera en domän.

Saker att tänka på när du väljer domän

Finns det några bra domäner kvar?

I USA såldes för ett tag sedan en domän för över 10 miljoner dollar, se listan över de dyraste någonsin. Att vara ägare till en bra domän kan med andra ord löna sig. Eftersom attraktiva domäner kan stiga enormt i värde har många handlat domäner under de senaste åren. Men det finns fortfarande bra domäner som väntar på sin köpare. Ett svar på varför alla bra domäner inte redan är upptagna är att alla ser inte samma potential i olika domännamn. Ett annat skäl är att världen ständigt förändras och nya områden börjar existera med tillhörande terminologi samt nya produkter och tjänster.

Välja domännamn som redan registrerats

Det finns också möjlighet att köpa redan upptagna domäner på auktion, men då blir det förstås lite dyrare och inte sällan överpris. På Missdomain.com kan du leta efter svenska domäner som är till salu. Världens största sajt på detta område är Sedo.com, dock är andelen svenska domäner färre här.

Det finns också sidor där du kan kolla upp för vilka domäner registreringstiden håller på att löpa ut och eventuellt snart blir lediga, till exempel på Doon.se.

Rätt form på din domän

Att välja rätt domän på Internet är något av det viktigaste när du har planer på att göra en webbsida/blogg – i varje fall om du vill ha många besökare. Det finns några saker att tänka på:

  1. Kort och med få tecken. Om du har ett domännamn som är lätt att komma ihåg ökar troligtvis de återkommande besökarna samt chansen att de som varit på sidan kommer ihåg domänen under ett samtal med andra
  2. Kort och med få ord. En domän som består av många ord kan lätt bli omständig och ibland tappa i förtroende. Om du känner till någon sökfras som innehåller tre ord med massvis sökningar varje dag kan det kanske fungera med ett långt namn. Men oftast är ett eller två ord att föredra. Om du har två ord i domänen finns det två alternativ, antingen ettord.se eller ett-ord.se. Det går dock inte att registrera domännamn med mellanrum i.
  3. Gratis kommer inte löna sig i längden. Med en domän som www.telia/1234567.dinsida.se är det inte sannolikt att du placerar dig högt i sökmotorerna eller att folk memorerar adressen. En domän som är www.dinsida.se är ett överlägset val.
  4. Undvik helst å,ä och ö. Det är idag vedertaget att byta ut å och ä mot a och ö mot o så. Med å, ä och ö tillkommer också problem med mailadressen till sidan. Dock är detta en punkt där förändringar håller på att ske och det blir allt vanligare med domäner av detta slag.

.se, .nu, eller .com?

Det finns många domänsuffix, men alla har inte lika värde. Om du gör en sida med svenskt innehåll bör .se vara ditt förstaval så länge det inte låter alltför illa. Suffix som .nu, .org, .net och .com är alla bra alternativ.

Förr var .org reserverat för organisationer och .net reserverat för nätverk, men så är det inte idag. Suffixet .com är amerikanskt, men fungerar bra i Sverige. Var dock noga ifall du använder .com att inte göra besökaren osäker på om det är en svensk eller amerikanskt sida vilket ibland kan vara av vikt.

Med vissa domänsuffix som till exempel .name kommer du signalera något specifikt och du kan dessutom få en värre uppförsbacke än nödvändigt i sökmotorernas ranking. Det finns en mängd andra domänsuffix och du kan ofta se vad det finns att välja mellan när du besöker en återförsäljare, vilket vi nu ska gå över till.

Pris

Du bör kunna få en domän för runt hundra kronor eller strax över. Det finns många företag som säljer domäner idag, jämför därför priser innan du beställer ett domännamn.

Här kan du köpa domäner till bra pris

Loopia.se
.se - 129 kr
.nu - 139 kr
.net - 129 kr
.org - 129 kr
.com - 99 kr
.eu - 99 kr

One.com
.se - 110 kr
.nu - (finns ej)
.net - 115 kr
.org - 115 kr
.com - 115 kr
.biz - 150 kr

Läs också: Billiga webbhotell >>>