Att registrera en domän och välja ett domänanm

Att registrera en egen domän kostar ungefär 100 kronor och detta är sedan en summa som ska betalas varje år. Du kan efter en 1-årsperiod löpt ut välja att inte förnya din domän utan några avgifter.

Här kan du köpa domäner

Här är exempel på företag där du kan köpa domäner och vad kostnaderna ligger på (med reservation för prisändringar) beroende på domänsuffixet.

Loopia.se
.se - 129 kr
.nu - 139 kr
.net - 99 kr
.org - 119 kr
.com - 99 kr
.eu - 19 kr

One.com
.se - 110 kr
.nu - erbjuds ej
.net - 115 kr
.org - 115 kr
.com - 115 kr
.eu - 95

(På One måste du även registrera ett webbhotell när du köper domän.)

Glöm inte att förnya domänen

Om du inte betalar fakturan för förnyelse av domänen riskerar du att bli av med den. Ditt webbhotell kommer dock skicka en förvarning om att det snart är dags att förnya din domän och skulle du sedan missa den första fakturan skickas ytterligare minst en påminnelse ut. Tillvägagångssättet kan så klart variera bland olika företag, men detta är det vanliga förfarandet. (Loopia har en bra funktion som heter PrePaid där du kan sätta in en summa i en slags depå och så länge det finns pengar där kommer dina domäner förlängas automatiskt.)

Hur du gör om du inte vill förnya din domän

Att vara ägare till en domän är endast bindande under den period du betalat för (om andra uppgörelser existerar gäller de åtminstone inte för de företag som nämns på den här sidan). Vill du inte längre ha kvar din domän är det bara att låta bli att betala nästa gång det är dags att förnya.

Webbhotellet kommer förvisso skicka ut påminnelser, men dessa är bara till för att påminna dig om att din domän behöver förnyas. Om du låter bli att betala kommer domänen avregistreras och du kommer inte råka ut för några avgifter.

Anonymitet?

Om du som privatperson registrerar en .se eller .nu domän kommer du vara anonym. Andra domänsuffix som .org och .net med flera kommer innebära att ditt namn associeras med domänen. Det finns inga stora problem med att inte vara anonym för de flesta, men en nackdel är att en del bedragare kan försöka nå dig och erbjuda tjänster som rör din domän, till exempel förlängning av domän til högre kostnader. Bra att känna till är att Loopia vars länk finns ovan har extratjänster med vilka du även mot en relativt billig kostnad kan vara anonym med fler domänsuffix.

Köpa domän som investering - en bra idé?

Att domäner kan säljas för stora summor är ingen hemlighet, men det måste inte betyda att köp av domäner är en bra investering. En stor andel av världens registrerade domäner ägs av ett fåtal företag och dessa säljer givetvis många domäner till bra pris. Men det beror på att dem äger sådana extrema antal. För dig som funderar på att köpa någon enda eller ett par domäner i tanken att sedan sälja dyrare handlar det mycket om lita till turen. Om du bara äger ett fåtal domäner som du lägger ut för auktionering är det liten chans att någon kommer vara intresserad av just dessa.

Läs också: Att välja rätt domännamn >>>