Affiliates - skaffa annonsörer

När din hemsida eller blogg är klar och lagts ut på nätet är det dags att utnyttja möjligheterna att tjäna pengar. Det mest utbredda sätt att monitisera sin sida är att skaffa sig annonsörer, och sedan visa annonser eller eventuellt länkar på sidan. En sådan form är så kallad affiliating.

Du blir affiliate genom att samarbeta med ett företag, ofta ett annonsnätverk. Du låter din affiliatepartner synas på din hemsida eller blogg i form av annonser eller länkar och i gengäld får du pengar.

Hur fungerar annonsering och affiliates?

Impression, click & sale

Impression, click och sale är de tre kategorierna som kan alstra pengar. En impression ger minst pengar eftersom allt som behövs är en visning av en sida där du har en annons från din affiliate. Det är långt ifrån alla annonser som ger intäkter enbart för visningar och när så är fallet handlar det ofta om en mindre summa per 1000 visningar. En vanlig förkortning som används i sammanhanget är CPM, vilket står för cost per one thousand impressions. Om du till exempel erbjuds $1 CPM för att visa annonser på din sida innebär det att du får en dollar i ersättning för varje tusen sidvisningar. (Notera att impression för en annons inte alltid är detsamma som en sidvisning, ifall annonsen är en bit ned krävs det att besökaren scrollar ner till den (det behövs evt. inte att hela annonsen syns, enligt AdSense riktlinjer t.ex. räcker det att halva annonsen synns för att det ska räknas).

Ett click innebär helt enkelt att någon klickar på en annonsbanner eller länk på din sida och när detta sker får du pengar. Ersättningen för ett click kan ligga på runt en krona, men det varierar. Något förenklat: om sidan där du visar annonsen handlar om en dyr produkt lär det ge mer ersättning per annonsklick än om du skriver om en författare från 1600-talet.

För att du ska få en registrerad sale krävs det att din besökare efter ha klickat på en annons också köper något eller åtminstone registrerar sig på en medlemslista eller dylikt (det senare kallas mer korrekt för lead). För en sale varierar ersättningen kraftigt, det kan handla om endast fem kronor, men 500 kronor är inte alltför ovanligt heller. Det är heller inte ovanligt att provisionen är en procent av värdet på ordern. Vilken procent det är fråga om skiljer sig också en del. Under 5% bör betraktas som lågt medan över 15% är högt (i en särskild nich kan andra mått gälla).

Affiliate nätverk

Det går både att ansluta sig till affiliatenätverk och specifika affiliates. Det första alternativet har många fördelar. Det går snabbare eftersom du inte behöver leta upp olika företag som erbjuder affiliate-program på egen hand. Du kan också känna dig tryggare då du tillhör ett nätverk som ser till att du får betalt av deras affiliates och till sist konkurrerar olika affiliate-nätverk med varandra vilket trissar upp ersättningsnivåerna.

Det är gratis att registrera dig hos samtliga affiliate-nätverk i nedanstående lista. Allt som krävs är att din hemsida blir godkänd. Dessa är de största svenska affiliate-nätverken ordnat efter antal annonsörer:

1. Trade Doubler – har funnits länge på marknaden och har massor av starka varumärken att välja mellan. Har annonsoptimering, vilket innebär att olika annonser roterar på din sida och visas där relevansen är som störst. Tradedoubler.se

2. Google AdSense – Googles egna tjänst. Du kan få vänta länge på besked ifall din sida blir godkänd eller ej. Har annonser med hög relevans. Google AdSense.

3. Amazon – Även Amazon.com kan nämnas särskilt för dig som tänkt göra en sida som inte enbart riktar sig till svenska besökare.

4. Double
– har företag som erbjuder impression (ibland), click och sale till bra ersättning. Här hittar du annonser inom många områden. Double.net - sidan är ej längre aktiv.

5. Affiliator – ett nytt affiliate-närverk som redan har lyckats etablera sig. Enkelt att registrera sig och hantera annonser. Affiliator.se - sidan är ej längre aktiv.