Att köpa en domän eller hemsida på aktion

Om den domän du tänkt för ditt webbprojekt inte är ledig – vilket dessvärre ofta är fallet – finns det två sätt att gå vidare. Antingen leta efter en annan oregistrerad domän eller se om du kan köpa domänen du ville ha från början på en domänauktion.

Det råkar nämligen vara så att de allra flesta registrerade domäner inte är aktiva i form av en hemsida utan existerar som parkerade domäner. En parkerad domän är en domän som består av en enda sida och på den sidan finns det i stort sett bara reklam, mer om parkerade domäner strax.

Orsaken till varför de flesta domänerna inte består av en hemsida är huvudsakligen att företag köpt upp stora mängder av domäner för att kunna sälja dessa någon framöver (en domän ökar som regel i värde med tiden).

Domäner på auktion = överpris

Tyvärr är detta oftast fallet. Att sätta dit ett = tecken är kanske väl drastiskt, men det är förmodligen inte en överdrift att påstå att 90% av alla domäner som kan köpas på en så kallad domänauktion bjuds ut till överpris. Troliga skäl är:

  1. Köparen vet att domäner oftast ökar i värde och vill vara säker på att han/hon får ut det mesta möjliga.

  2. Köparen kanske rentav överväger att sätta upp en hemsida på sin domän och har därför ute domänen till försäljning till medvetet överpris eftersom han är osäker på om han vill använda den själv och då vid en eventuell försäljning ska priset övertyga att han gjorde rätt val.

  3. Köparen sätter ett högt pris på domänen för att försöka ge sken om att den värdefull (det här är ingenting som gäller generellt).

  4. Köparen är som ofta ett stort företag och därför sällan i akut behov av pengar.

Dessa faktorer är anledningar (säkert går det att hitta fler) som gör att domäner ofta tenderar säljas till överpris.

Med detta i baktanke blir det därför viktigt att din investering verkligen kommer kunna betala igen sig och eftersom det är svårt att göra en sådan beräkning om man är ny i gamet rekommenderas det inte att köpa domäner på detta sätt för dig som inte redan inte har ett par sajter och vet vad som krävs. Då är det förmodligen förnuftigare att nyregistrera ett domännamn.

Hur hittar man domäner/hemsidor till försäljning

Parkerade domäner nämndes tidigare och ibland kan det finnas ett meddelande (längst upp eller ned på sidan i regel) om att domänen är till salu på dessa. Antingen hänvisas du då till en e-post adress eller till en domänförsäljare. Det enklaste är annars att besöka domänförsäljare direkt och söka efter din domän på deras sajter.

Några domänförsäljare:

  • Sedo.com
  • Buydomains.com
  • Missdomain.com

Försäljning av färdiga sajter

  • Flippa.com

Precis som nämndes om domänauktioner och överpris gäller detsamma på Flippa.com. Tänk på att de som lägger ut sajter till försäljning här ofta har gjort sajten just i detta syfte och det är sällan några genuina sajter med lång historia.