Öppna e-butik

Sedan 1995 har det funnits butiker på Internet, så kallade e-butiker eller webbutiker. En av pionjärerna var Amazon.com som kom att bli en framgångssaga. Det finns två stora anledningar varför företag väljer e-butiken som sitt format: 1) Synligheten på Internet blir en allt viktigare faktor för ett företags marknadsföring och exponering; 2) låga omkostnader i form av butikspersonal och lokaler.

Större kontroll och vinst med e-butik

Det är en stor skillnad mellan att göra reklam för företag som säljer produkter och tjänster och att själv sälja: i det andra fallet delar du inte intäkterna med någon annan på samma sätt.

Det är dock en betydligt större apparat som krävs för att starta en e-butik än att bara skapa en hemsida. På grund av detta krävs mer omfattande förarbete i form av att analysera marknadsläget: hur stora andelar av markanden kan du räkna med att få och i vilken takt kommer intäkterna att visa sig? Det är dock inte lika svårt att konstruera en fungerande e-butik i form av en hemsida idag och inte heller lika dyrt som innan. Till exempel erbjuder Sveriges största webbhotell Loopia en så kallad OpenCart där du skapar en komplett webbutik med ett klick. 

En unik produkt

Ibland handlar det om att ta sig in på en redan existerande marknad, andra gånger har du en unik produkt du vill marknadsföra. I det senare fallet handlar det först och främst om hur bra din produkt är och sedan hur du kan nå ut med denna. Därutöver handlar det om vilka strategier som kan användas för att få bästa respons av kunden. Detta kan vara skilda områden som både hemsidans design samt vilka reklamkanaler som används.

Effektiv marknadsföring

Många företag använder sig idag av sponsrade länkar. Sponsrade länkar finns till exempel synliga på Google. När du skriver ett sökord får du utöver från de vanliga listade resultaten också fram ett antal sponsrade länkar. Dessa syns ovanför och till höger om de andra (organiska) sökresultaten.

Fördelen med att använda sig av sponsrade länkar är att man uppnår mycket god relevans. Din sponsrade länk dyker endast upp i det fall sökningens innehåll har varit relevant till din länk. Därmed kommer du endast betala för reklam till personer som har intresse av att lyssna (dvs. läsa) på ditt meddelande.

Du har således full kontroll. Först bestämmer du vilka sökord du vill synas på och sedan kan du noggrant utvärdera resultaten av annonseringen med analysredskap - vilka varierar beroende av tjänst (läs mer om annonsering).