Frilansa på Internet

Många eftersöker kompetens via Internet och för dig kan det bli ett sätt att få en inkomst från dina kunskaper. Företag kan i stället för att nyanställa outsourca vissa arbetsuppgifter och det är här du som potentiell frilansare kommer in i bilden. Det finns numera särskilda mötesplatser för de som söker uppdrag och beställare. Det kan nämnas att det oftast rör saker inom IT och sådant som är av nytta för företag som är verksamma på Internet. Det betyder dock inte att du måste ha specialkunskaper inom IT utan många gånger är det även relaterade uppdrag som att skriva texter eller skapa digital bilder. Det kan också vara än mer varierade områden och detta kommer nämnas.

FrilansOnline.se är en svensk mötesplats där du kan registrera dig och erbjuda dina tjänster eller söka bland tillgängliga uppdrag. Huvudinriktningen gäller IT, men det ingår även sådant som skriva annonstexter, nyhetsbrev och annat som rör skrivande inklusive översättning. Vidare finns ämnen som ekonomi och jurikdik.

Det är bara ett problem med Frilans Online: det är väldigt få uppdrag ute och därför går vi över till några internationella mötesplatser för frilansare där det är betydligt mer aktivitet.

oDesk.com samlar frilansare och uppdragsgivare från hela världen och under ett år kan över en miljon uppdrag ligga ute. Precis som på FrilansOnline.se kan du registrera dig och visa i en profil vad du har för kunskaper och vad du är intresserad av. Du anger själv vilken timlön du vill ha, men det är förstås viktigt att du har god kunskap i ditt område om du anger en hög lön för att tilldelas uppdrag. Eftersom det inte bara handlar om att leta bland befintliga uppdrag utan klienterna kan söka på kompetenser tjänar du på att skriva en utförlig profil.

Inriktningen på uppdrag liknar det som angavs om Frilans Online och kretsar alltså en del kring sådant som rör IT.

Freelancer.com är en annan stor mötesplats för frilansare (hemsidan finns för övrigt på svenska och chansen är stor att du kan hitta svenska uppdragsgivare här). Totalt finns det 10 miljoner användare och massor av uppdrag utlagda.

Även här är det ofta frilansarbeten inom IT som gäller. Men det söks även skribenter, fotografer och forskare.

Upwork.com är ytterligare en site värd att kolla upp där många uppdrag ligger ute. Även här gäller engelska och några av de ämnen som figurerar är "Web, Mobile & Software Dev", "IT & Networking", "Design & Creative", "Writing", "Translation", "Customer Service" och "Sales & Marketing". När detta skrivs ligger tiotusentals uppdrag ute på Upwork.

Är detta något värt att satsa på?

Trenden visar på att arbetsmöjligheter där frilansare möter uppdragsgivare på Internet blir allt vanligare och många tror att detta bara kommer fortsätta växa. Har du kompetenser du inte kunnat omsätta till en anställning kan frilansande på detta sätt förhoppningsvis öppna nya dörrar.

Vad som kan sägas negativt om att frilansa på Internet är att på många mötesplatser av dessa slag gäller hög konkurrens med ibland låga timlöner som följd. Saken är också den att du som svensk eventuellt kommer få konkurrera med personer från andra länder där inkomstnivåerna normalt är klart lägre än vad du är van vid.

Ett annat sätt att inbringa pengar genom Internet är Kickstarter.
Ett ytterligare sätt är genom att ladda upp bilder i ett bildarkiv och sedan få betalt då dessa används, läs mer om att tjäna pengar på fotografi.