Att göra en hemsida - del 1
För ett antal år sedan skulle ”alla” ha en egen hemsida. Detta är ett fenomen som förvisso kommit av sig, men hemsidans status på Internet är dock högre än någonsin. För många privatpersoner har en bloggen eller mikrobloggen blivit ett enklare format och modernare form. Men antagligen är det fortfarande hemsidan som har de större möjligheterna till att presentera material på ett mångskiftande sätt.
Om du ännu inte har en hemsida kommer här en genomgång hur det går till från början att skapa en och vilka program du kan tänkas behöva.
Snabbåtkomst för innehåll: program | programmeringsspråk | innehåll | design | mobilanpassning | mer besökare | gratis annonsering | betald annonsering | favicon | inkomst
Program för att göra hemsida
Ska du göra en hemsida behöver du först och främst någon form av HTML-editor eller – om du vill du skippa allt som har med programmering att göra – så kan du använda specialgjorda publiceringsverktyg, som Wordpress eller en så kallad sitebuilders.
Normalt sett behöver du åtminstone fyra program för att göra en hemsida:
- En HTML-editor – där konstruerar du hemsidan med kod. Om du använder ett program som Dreamweaver kan du även placera text och bild direkt i ett designläge.
- Ett ordbehandlingsprogram – inte nödvändigt då det går att skapa text direkt i HTML-editorn, men en klar fördel ifall du ska skriva längre texter.
- Ett bildhanteringsprogram – en hemsida utan bilder ser ofta lite fattig ut och ger ett tråkigt intryck.
- Slutligen behövs ett FTP-program för att skicka data från din hårddisk ut på Internet. FTP-program kan köpas, men finns också att ladda ner på Internet som shareware (de sistnämnda duger bra).
I hemsidornas barndom fick man skriva all kod för hand. Detta förfarande används fortfarande och fungerar utmärkt, men för de som saknar kunskaper inom detta område eller vill påskynda processen finns det numera program som genererar kod. Det vill säga att användaren befinner sig i ett designläge och infogar text och placerar bilder etcetera medan programmet ser till att all nödvändig kod skapas samtidigt. Det här betyder inte att kunskap om programmering är bortkastat, det är en tillgång, men inte längre ett krav.
Mjukvaran som rekommenderas i detta fall är Dreamweaver från tillverkaren Adobe vilket är både kraftfullt och relativt enkelt. Dreamweaver kostar dock ett par tusen att köpa och ett alternativ som är helt gratis är Aptana Studio.
När det gäller ordbehandlingsprogram är det inte mycket att orda om. Microsoft Word är ett bra alternativ. Har du inte detta finns det säkert något annat på din dator du kan använda och har du inget alls går det som sagt att skapa text i HTML-editorn.
Till sist behövs ett bildhanteringsprogram. Paint som är tillgängligt i Windows kan knappast anses vara tillräckligt om du vill skapa fördelaktiga designelement. Photoshop är däremot ett program som räcker mycket långt.
Programmeringsspråk
När det gäller hemsidor som främst presenterar sitt material på ett statiskt vis och inte går ut på att interagera med besökaren är HTML standard (numera har en uppdatering skett till HTML5, men det är i grunden samma språk). Vill du göra en hemsida där besökaren i större utsträckning ska kunna interagera med sidan är PHP eller ASP vanliga programmeringsspråk. Om du till exempel gör en hemsida med Wordpress som är otroligt populärt kommer du få en PHP-sida med inbäddad HTML, vilket säkert låter avancerat med du kan idag komma igång mycket enkelt. Till exempel erbjuder webbhotellet Loopia.se en "one-click installer" och sedan är hemsidan redan uppe ur startblocken.
Så behöver du kunskap om programmering för att göra en hemsida med ett publiceringsverktyg som Wordpress? Svaret är nej. Om du däremot vill finjustera saker som rör design och hur innehållet presenteras på sidan ökar dock chanserna att du kör fast desto mindre kunskap du har.
Förr ett antal år sedan gjorde man ofta en HTML-sida genom tabellstruktur, men numera är CSS (Cascading Style Sheet) standard som en viktig del av uppbyggnaden av en hemsida. Att använda CSS (den senaste versionen heter CSS3) är det moderna sättet att göra hemsidor idag och rekommenderas för att det underlättar för uppdateringar och gör normalt sett att sidan laddas snabbare. Än en gång, om du använder ett publiceringsverktyg som Wordpress behöver du heller inte kunskap om CSS.
CSS kan vara lite svårt i början, men det är mycket effektivt att arbeta med när du väl börjat lära dig använda det. Du hittar färdiga designmallar baserade på HTML+CSS här.
Ett annat vanligt programmeringsspråk för webbsidor är JavaScript. Det används för många saker, till exempel kan det användas för att skapa en animation på sidan eller ett formulär för besökaren att fylla i. Detta är mer avancerat än HTML och CSS och är därför inget man lär sig innan de andra programmeringsspråken behärskas.
En tutorial som rekommenderas (på engelska) hittas på w3schools.com.
Del 2: Innehåll och design >>>