Att göra en hemsida - del 2

Innehållet är vad som gör hemsidan och är därför dess viktigaste element. Självklart är kvalitet hos innehållet med välskrivna texter och bra presentation med mera något som besökaren uppskattar. Utbudet är stort på Internet inom de flesta ämnesområden och därför är ett bra innehåll nödvändigt för att få en stor besöksmängd på sikt.

Några punkter kring innehållet

Innehåll

När det gäller innehållet på en hemsida kan några särskilda punkter framhållas. Det handlar om i vilken slags uppställning som ett innehåll fungerar väl på hemsidan och genererar besök.

  1. Använd gärna rubrikmall. H1-rubriker framför allt bör användas som huvudrubrik och H2 för eventuell underrubriker (mellanrubriker ända ner till H6 kan användas om det finns behov).
  2. Använd tomma rader för att skilja stycken och låt inte textsjoken bli för långa (enligt undersökningar läser man 25% långsammare framför bildskärmen än normalt). Du behöver inte alltid korta ner texten för denna skull utan avbryt i stället med en länk som hänvisar besökaren till fortsättningen av texten på en annan sida. Varför ska texten avbrytas på detta sätt? 1) Om du har annonser: a) varje ny sida som besökaren klickar sig till innebär en annonsvisning, b) besökaren exponeras troligtvis inte längre av dina annonser tre sidscrollningar ned på sidan, 2) Vad hade du tyckt om att läsa en bok som var ett enda hoprullat pappersark?
  3. Använd nyckelord i texten. För att sökmotorn ska ge din sida en bra placering måste du visa den vad din sida handlar om. Handlar din sida om tennis bör du inte skriva meningar som ”Denna sport har en lång historia” utan ”Tennis har en lång historia".
  4. Bilder och videos är bra komplement till text och gör att besökare inte tycker det är lika jobbigt att ta sig igenom innehållet.

Det finns massor annat att säga kring innehållet, men vi går i stället över till en annan viktig sak, nämligen design, inklusive mobilanpassning.

Del 3: Design och mobilanpassning >>>