Att göra en hemsida - del 4

En sida utan besökare är inte till något större värde hur bra innehållet än är och hur snygg design den än har.

Hur du får besökare till din hemsida

Om du gör en hemsida som inte har någon draghjälp i form av känt varumärke eller saknar större finansiella medel att marknadsföras med är du beroende av trafikkällor som sökmotorer (läs Google i första hand), sociala nätverk/mikrobloggar (Twitter, Facebook, Pinterest etc), forum samt andra publiceringskanaler som YouTube.

Det finns ett helt kapitel ägnat åt SEO – sökoptimering på denna sida, men det finns trots allt några andra sätt som du kan skaffa besökare på vilka är bra att känna till först.

Sociala nätverk

Förutom sökmotorer går det att få trafik från sociala nätverk eller mikrobloggar. Detta kan du få genom att andra länkar till din sida från till exempel Facebook, men för att mer aktivt öka möjligheterna kan du skapa egna konton på sociala nätverk och därigenom marknadsföra din sida. Twitter är en vanlig kanal som används och många skapar en tweet för varje inlägg de gör på sin blogg eller varje nytt innehåll på sin hemsida med en länk till detta. På så sätt skapar du fler kanaler för din hemsida att nå ut.

Andra stora sociala nätverk som används för samma ändamål, fast med olika tillvägagångssätt är bland annat Pinterest.com som är helt inriktat på bilder och Scoop.it där det handlar om "curating".

Gratis annonsering

Existerar gratis annonsering? Ja, ifall du ger gratis annonsering tillbaka. Du kan idag kostnadsfritt annonsera på andra sidor med en banner (en annonsruta). Vad du måste göra är att registrera dig på en sajt där detta erbjuds och ladda ner en banner samt klistra in en kod på din egen sida som gör att annonser för andra hemsidor kan visas.

En sida där du kan du registrera dig och få gratis annonsering på detta sätt är Utbytet.com.
 
Det fungerar som så att varje gång du visar en annons för en besökare på din sida ges din annons en visning på någons annans sida. Du brukar också få 1 000 gratis visningar första gången du registrerar dig med en hemsida.

Betala för annonsering

Att betala för sin annonsering ger så klart bättre resultat, men det kanske låter avskräckande? Nja, annonsering behöver inte vara dyrt om det görs i mindre skala på nätet.

Om du själv bestämmer budget och bara betalar då en besökare klickar på din annons och hamnar på din sida kan det kanske ändå vara värt att överväga? Det kan faktiskt kosta mindre än en krona att få en besökare till sin sida. Det finns olika tjänster att tillgå, den vanligaste är förmodligen AdWords. Ett annat alternativ är TradeDoubler som är att föredra om du vill annonsera med bild snarare än text. Här har du också möjligheter att utforma din annons om du till exempel vill använda GIF-animationer eller flash.

Hela beslutet landar dock på din kalkyl gällande vad en besökare på din sida i genomsnitt är värd? Om du säljer produkter kanske varje unik besökare är värd 4 kronor och kan du då använda annonsering som kostar 2 kronor för varje anländ besökare är det en investering med klart positivt värde på lång sikt. Är däremot en besökare på din sida bara värd i genomsnitt 0.05 kronor är förmodligen betald annonsering fel strategi.

Om du vill testa utan egen insats kan du välja One.com som webbhotell, de ger varje ny kund en värdecheck på 500 kronor att annonsera med i AdWords!

Favicon

En favicon är den lilla ikon du ser i webbläsaren på fliken för den hemsida som visas samt i menyn under dina bokmärken eller favoriter. Favicon för denna sida ser alltså ut så här: favicon (ingen större originalitet i detta fall, men den kan ändå ha sin lilla funktion... )

Det är inte dumt att skaffa en favicon för din hemsida. När en besökare lägger till din sida bland sina favoriter kommer din favicon visas intill texten och nästa gång denne söker genom sin lista av favoriter ökar chansen att han minns din sida om den har en favicon.

Du kan generera en favicon gratis här. Allt du behöver göra är att först skapa en bild som är 16x16 pixlar i PNG-format. Även andra storlekar förekommer beroende på operativsystem med mera. Till exempel finns det möjlighet att skapa så kallade "tiles" för bokmärken som visas på startskärmen i Windows 8. Även i olika slags mobiler skiljer det sig en del på vilka storlekar som rekommenderas.

Inkomst från hemsidan

Har du väl lyckats få besökare till din hemsida öppnar sig också möjligheter till en inkomst om detta är intressant för dig. Det krävs inga mängder besökare för att få en liten extrainkomst och det är förmodligen enklare än du tror att få annonsörer, läs om hur detta går till. Ett mer ambitiöst företag är att starta ett casino.