Klickfördelning i sökresultatet

Vad är egentligen en bra placering i sökresultatet, den så kallade "serpen"? När man skriver in ett sökord eller sökfras på Google får man tio stycken resultat. Med tio stycken menas här de "organiska" träffarna och borträknat är då eventuella sponsrade länkar.

Klickfördelning för olika positioner

Klickfrekvensen är tillgänglig att mäta och därför finns rapporter om detta. Det är lätt att undra över hur många som till exempel klickar på sidan som rankas fyra. Och hur är det med de som rankas nia och tia - dessa brukar ju på de flesta skärmar inte ens vara synliga innan man har scrollat nedåt en bit?

Förstaplatsen i sökresultatet kammar hem jackpotten

Det är enligt undersökningarna storslam för den sida som rankas högst upp: hela 42 procent av trafiken lägger förstaplatsen beslag på. Andraplatsen får mindre än 15 procent och tredjeplatsen mindre än 10 procent av trafiken. En intressant sak som framkommer av undersökningar är att platserna 7-10 är näst intill jämlika och plats 10 ger rentav mer trafik än plats 9(!) Anledningen till detta bör antagligen sökas dels i psykologiska, dels i visuella faktorer. Att ranka 11-20 är så klart inte i närheten lika bra och det är heller inte alltför stor skillad mellan till exempel plats 12 och 18.

Man ska dock komma ihåg att detta är långt ifrån någon regel utan ett genomsnittligt resultat.