Mera Pengar logo
  • Hem
  • Allt innehåll

Bitcoin och andra kryptovalutor

En del förutspår att traditionella valutor en dag helt kommer försvinna och ersättas av kryptovalutor. I dagspressen har man under senaste tiden kunnat läsa om Bitcoin – den mest kända av kryptovalutor – ofta. Det handlar ofta om spektakulära uppgångar och fall eller i form av intervjuer med människor som antingen hyllar Bitcoin som framtidens valuta eller avfärdar det som en bubbla.

Vilka kryptovalutor finns det?

Förutom nämnda Bitcoin är Ether (Ethereum), Ripple och Litecoin några av de mer kända kryptovalutorna. Det finns dock en mängd vid det här laget, villkas kurser du i mer detalj kan se nedan.

Vad är kryptovaluta?

Det finns massor att säga om detta då det är en komplicerad historia. Kortfattad och förenklat är det en form av digital valuta. ”Pengarna” är inte fysiska i form av sedlar eller mynt utan består av digital information. Transaktioner registreras, men då en blockkedje-teknik används är det svårare än normalt att spåra ägande. En av fördelarna med Bitcoin är att den är en decentraliserad valuta.

En av nackdelarna är att det är svårt att använda den för dag-till-dag betalningar då dess värde skiftar mycket. På grund av de stora värdeskiftningarna är det också i teorin möjligt för stora aktörer att sprida nyheter som får valutan att stiga eller sjunka. Genom sådan manipulering kan stora pengar tjänas på bekostnad av andra som äger valutan.

En annan omständighet som gäller Bitcoin och än mer många andra kryptovalutor är att väldigt många köper dessa valutor för att spekulera och inte för att använda till deras egentliga avsedda syfte. Detta, och särskilt då för så kallade "altcoins", kan tänkas ha negativa konsekvenser i längden.

Hur du köper kryptovalutor

Köp av kryptovalutor skiljer sig mycket från vanlig valutahandel. Kryptovalutor köper du inte via din bank utan genom speciella handelsplatser på Internet. Du betalar exempelvis med kort. En av de mer vanliga webbplatserna för detta är Coinbase. Glädjande för många var att Skrill och Neteller på senare tid har gjort det enkelt att köpa och sälja Bitcoin med växling direkt med svenska kronor.

Är Bitcoin och andra kryptovalutor en bra investering?

Denna fråga kan egentligen bara besvaras med spekulationer. Vad som kan sägas säkert är att Bitcoin (om vi håller oss till den i särklass med kända av valutorna) har genomgått extrema svängningar både upp och ned.

När detta skrivs, i april, 2018 har nyheterna kommit om att värdet på Bitcoin rasat med 50% under årets första kvartal. Samtidigt gick Bitcoiun upp otroligt starkt under 2017. Under 2019 gjordes en ny stark uppgång, den näst största någonsin.

Vad man kan säga är att markanden tycks mognat något. Den otroliga rusningen 2017 kanske aldrig får sitt motstycke. Då skedde en peak i december när värdet på en Bitcoin var över 190 000 kronor. Under 2019 skedde en ny fantastisk uppgång då värdet som högst nådde nästan 120 000 kronor. En stor skillnad var dock att före uppgången 2017 låg värdet på under 10 000 kronor medan det före uppgången 2019 låg på som minst 30 000 kronor. Den procentuella ökningen var alltså klart mindre under den andra stora uppgången.

Märkbart är att kryptovalutorna ofta följer varandra. Det vill säga om det går nedåt för Bitcoin tenderar andra att följa i samma spår.

Bitcoins kurs sedan 2013:

Bitcoin kurs
Bitcoin värdeutveckling april 2013-sep 2018, källa coinmarketcap.com.

Ethereums kurs sedan 2013:

Ethereum kurs
Ethereum värdeutveckling augusti 2013-sep 2018, källa coinmarketcap.com.

Litecoins kurs sedan 2013:

Litecoins kurs
Litecoin värdeutveckling april 2013-sep 2018, källa coinmarketcap.com.

Moneros kurs sedan 2013:

Monero kurs
Monero värdeutveckling april 2013-sep 2018, källa coinmarketcap.com.

EOS kurs sedan 2013:

EOS kurs
EOS värdeutveckling april 2013-sep 2018, källa coinmarketcap.com.

Fällor

Det finns många aktörer som försöker sko sig på andras okunskap i ett ämne som är klart komplicerat. Det finns plattformar där det går att registrera sig som utlovar snabba pengar genom att handla via dem. En del av dessa är direkta bluffsidor. Ordet "scam" har setts och hörts många gånger i samband med rapporteringar om kryptovalutor. Det betyder inte att kryptovalutor som sådana är någon sorts bluff utan att det finns aktörer som lanserar egna kryptovalutor, vilka sedan visar sig vara luftslott eller dylikt.

Inkomstmöjligheter

  • Hem
  • Störst vinstchans i spel
  • Trading
  • Binära optioner
  • Recensera produkter
  • Frilansa på Internet
  • Gratispengar

Passiv inkomst

  • Starta en framgångsrik blogg
  • Att göra en hemsida
  • Publicera egen e-bok
  • Öppna e-butik
  • Fonder
  • Räntor
  • Köp domän på Internet

Sidinfo

  • Om sidan
  • Kontakt
  • Sitemap

Copyright © 2021 Merapengar.org