Publicera din egen e-bok på Amazon och få bokintäkter

Visste du att vem som helst kan publicera en egen e-bok helt gratis på Amazon Kindle? Och att du dessutom kan tjäna pengar på varje såld bok?

Det behövs inget godkännande av en förläggare (och självklart inget tryckeri med tanke på formatet). Det enda du behöver är en idé och en vilja att skriva en bok. Själva publiceringen sker på enklast och snabbast tänkbara sätt genom att du laddar upp boken på Amazons webbplats och inom kort visas den på sidan bland övriga sortimentet. Som världens största e-butik med miljontals av besökare har du också i samma stund en potentiell läsekrets.

Att publicera en egen e-bok för Kindle (om du hellre vill ge ut en traditionell bok kan du använda dig av Solentro) har blivit väldigt populärt under de senaste åren. Skälen har delvis redovisats ovan och här följer en kortare guide för hur du går tillväga.

Utformning och publicering

Råd angående själva skrivandet ges inte här. Du kan i stället hitta tips om att skriva både fack- och skönlitteratur i denna artikel medan mer allmänna tips om skrivande bland annat finns på Prefix.nu.

När det gäller längd finns inga det inga villkor. Gällande språk är de flesta titlarna på engelska, men det går bra att skriva på svenska. När det gäller ämnesområden är det oändligt och du väljer själv skönlitteratur eller facklitteratur.

Formatet

Du kan använda valfritt ordbehandlingsprogram. Amazon rekommenderar Microsoft Word eftersom det gör det enkelt att sedan konvertera texten till Kindle-formatet (KDP). Om du infogar bilder ska dessa vara i .jpeg-format. Ta del av en instruktionsfilm kring direktpublicering på Amazonkdp.com.

Omslagsbild, titel och beskrivning

Tre faktorer som kan påverka framgången hos din bok förutom innehållet är omslagsbilden (notera att det bara handlar om en bild), titeln och beskrivningen.

När potentiella bokköpare letar runt efter e-böcker på Amazon kommer de först och främst se bilder och titlar. Du bör alltså se till att skapa ett omslag som ser professionellt ut samt en titel som framlockar intresse.

Dessutom bör du lägga ner mycket tid med att skriva en bra beskrivning för din bok – detta kan ses som motsvarigheten till baksidestexten på en vanlig bok.

Pris och intäkter

En av de mer attraktiva sakerna med att publicera en egen bok på Amazon Kindle är att du även kan tjäna pengar på den. Du kan få royalty på upp till 70%, men vanligare är att du hamnar på en bit över 30%.

Vilket pris boken får bestämmer du helt själv och du kan även ändra priset med tiden – vanligtvis höjer man priset om boken säljer bra och sänker om den säljer dåligt. Amazon förser dig också med statistik så du kan följa försäljning dag för dag.

Faktorer som ger framgång

Kanske har du redan räknat ut att det finns en viss mängd böcker redan publicerade på Amazon och att din egen bok riskerar drunkna i mängden? Det är en helt riktigt anmärkning, dock finns det möjligheter för den som lyckas uppfylla flera positiva faktorer.

Det har redan nämnts att omslag, titel och beskrivning är viktigt tillsammans med bokens innehåll. En annan viktig sak är bokens ranking. På Amazon Kindle får alla böcker en ranking bestående av 0 till 5 stjärnor. Många konsumentval avgörs av bokens ranking. Du kanske redan har ställt frågan: ”Kan jag manipulera denna ranking?”. Ja, det finns inget som hindrar att du ber vänner, släkt och andra kontakter du har läsa boken och ge en (förhoppningsvis fördelaktig) ranking.

Om du känner dig redo eller vill veta mer besök Amazons sida för direktpublicering.