Få pengar genom räntan

Det finns ett något gammalmodigt ord som sällan används, rentier. En rentier är någon som lever på räntor. Detta var betydligt vanligare förr i tiden då barn i högre samhällsklasser kunde få motta ett fadersarv när de blev myndiga till exempel. Idag har vi inte en indelning i samhällsklasser på samma sätt och under senaste åren har det blivit ännu svårare då bankerna om och om sänkt sina sparräntor.

Långtidssparande eller inget

Om du vill få pengar genom en ränta har du idag två alternativ, antingen får du en mycket liten ränta på en etablerad bank eller så gamblar du genom att välja en bank utan insättningsgaranti (ingen insättningsgaranti innebär att dina besparingar är rökta om banken går i konkurs). Som läget ser ut idag är rådet att satsa på fonder i stället som är relativt riskfritt och kan ge avsevärt bättre avkastning.

Vill du ändå hålla fast vid traditionellt sparande med ränta bör du välja fast ränta över en längre tid. Detta innebär att du låser pengarna ett år exempelvis, vilket ger klart bättre ränta – man skulle till och med kunna säga att det är enda sättet att få någon ränta alls värd namnet.

På Nordea som är Sveriges största bank erbjuds i dag (den 30 september 2019):

6 månader: 0,15% ränta
1 år: 0,15% ränta
2 år: 0,20% ränta

Dessa uppgifter är inkatuella: På Nordea som är Sveriges största bank erbjuds i dag (den 30 september 2014):

3 månader: 1,20% ränta
1 år: 1,30% ränta
2 år: 1,50% ränta

Övriga sparkonton hos Nordea har 0,00 till 0,05 procent så det finns bara ett alternativ för dig som vill ha avkastning på dina pengar. Det kan verka självklart att välja 3 månader då det bara skiljer 0,10% mot att låsa dem ytterligare 9 månader. Notera dock att den knappa skillnad antagligen beror på bankens prognoser inför framtiden, det vill säga att räntan snart förväntas sjunka på nytt och i det perspektivet finns ett visst mervärde att välja 1 år.

Vad du får hos olika banker

Det är populärt att göra jämförelser mellan olika banker och är du intresserad av en sådan följer här en sammanställning (denna är gjord samma datum som angavs ovan och uppdateras ej regelbundet):

Vad du får för ränta om du låser pengarna 1 år:

OBS! Sedan sammanställningen gjordes har räntorna krympt betydligt och är idag mindre än 0,50% hos det flesta större banker med insättningsgaranti. Att räntan är så här låg beror bland annat på att Riksbanken velat hålla takten på inflationen på en låg nivå.

Akelius 5%*
SBAB 1,40%
Avanza Bank 1,39%
Nordea 1,30%
Swedbank 0,93%
Ikano Bank 0,70%
SEB 0,35%
Handelsbanken: 0,10%

* Banken har ingen insättningsgaranti.

Vill du leva på ditt kapital är det snarast fonder man bör satsa på. Läs om att leva på räntor eller fondavkastning.