Att registrera en domän och välja ett domänanm

Att registrera en egen domän kostar ungefär 100 kronor och detta är sedan en summa som ska betalas varje år. Du kan efter en 1-årsperiod löpt ut välja att inte förnya din domän utan några avgifter. Många har under årens lopp även registrerat domännamn med avsikt att äga dessa för att vid ett senare tillfälle sälja dem. Domäner kan om rätt köpare funnes bli värda en hel del.

Här kan du köpa domäner

Här är exempel på företag där du kan köpa domäner och vad kostnaderna ligger på (med reservation för prisändringar) beroende på domänsuffixet.

One.com
.se - 110 kr
.nu - erbjuds ej
.net - 115 kr
.org - 115 kr
.com - 115 kr
.eu - 95

Loopia.se
.se - 129 kr
.nu - 139 kr
.net - 99 kr
.org - 119 kr
.com - 99 kr
.eu - 19 kr

(På One måste du även registrera ett webbhotell när du köper domän.)

Glöm inte att förnya domänen

Om du inte betalar fakturan för förnyelse av domänen riskerar du att bli av med den. Ditt webbhotell kommer dock skicka en förvarning om att det snart är dags att förnya din domän och skulle du sedan missa den första fakturan skickas ytterligare minst en påminnelse ut. Tillvägagångssättet kan så klart variera bland olika företag, men detta är det vanliga förfarandet. (Loopia har en bra funktion som heter PrePaid där du kan sätta in en summa i en slags depå och så länge det finns pengar där kommer dina domäner förlängas automatiskt.)

Hur du gör om du inte vill förnya din domän

Att vara ägare till en domän är endast bindande under den period du betalat för (om andra uppgörelser existerar gäller de åtminstone inte för de företag som nämns på den här sidan). Vill du inte längre ha kvar din domän är det bara att låta bli att betala nästa gång det är dags att förnya.

Webbhotellet kommer förvisso skicka ut påminnelser, men dessa är bara till för att påminna dig om att din domän behöver förnyas. Om du låter bli att betala kommer domänen avregistreras och du kommer inte råka ut för några avgifter.

Anonymitet?

Om du som privatperson registrerar en .se eller .nu domän kommer du vara anonym. Andra domänsuffix som .org och .net med flera kommer innebära att ditt namn associeras med domänen. Det finns inga stora problem med att inte vara anonym för de flesta, men en nackdel är att en del bedragare kan försöka nå dig och erbjuda tjänster som rör din domän, till exempel förlängning av domän til högre kostnader. Bra att känna till är att Loopia vars länk finns ovan har extratjänster med vilka du även mot en relativt billig kostnad kan vara anonym med fler domänsuffix.

Läs också: Att välja rätt domännamn >>>