Sitebuilder

Ett av de enklaste och billigaste sätten att skapa en hemsida är med hjälp av en så kallad sitebuilder. En sitebuilder är ett verktyg med vilken du kan skapa en hemsida utan egna kunskaper i programmering och design. En sitebuilder behöver dock inte vara billig, vissa stora företag och myndigheter använder sig att dyra lösningar, men det finns fullgoda billiga alternativ och det är sådana vi kommer fokusera på här.

Sitebuilder från Loopia

sitebuilder screenshotLoopia är ett svensk webbhotell där du kan registrera en egen domän och sedan lägga ut din hemsida via deras servrar. Utan någon extra kostnad får du också tillgång till deras sitebuilder.

Loopia har en slogan som lyder att du kan ”snabbt och enkelt utan några förkunskaper” göra en hemsida och det stämmer mer eller mindre. Med deras verktyg kan du skapa din egen eller ditt företags hemsida på väldigt kort tid. Förutom en vanlig hemsida finns resurser för att skapa en webbshop eller ett forum. Du kan genom Loopia även få tillgång till gratis verktyg för att skapa en prenumerationslista med mejladresser och göra automatiska e-post utskick.

För att varje kreation inte ska behöva se likadan ut finns det hundratals färdiga layouter som du kan välja mellan. Du väljer sedan själv om du kör på med grundinställningarna eller om du fortsätter att justera typsnitt, färger med mera. Du kan också använda deras bildportfolio om du inte förfogar över egna bilder.

Fler webhotell som erbjuder sitebuilders är One och Crystone, av dessa rekommenderas främst det förstnämndas fast priset är något högre.