Skriv recensioner, gör enkäter eller produkttester och få ersättning

Den inkomstmöjlighet som behandlas i denna artikel rekommenderas främst till de som inte förväntar sig någon större inkomst utan bara vill tjäna lite extrapengar.

Recensera produkter: fördelar och nackdelar

Fördelar med att recensera produkter och dylikt på Internet är:
1. Du behöver inte uppvisa utbildning eller erfarenhet för att få sätta igång.
2. Du kan oftast välja själv precis när och hur ofta du recenserar.
3. Du får träning i att skriva.

Nackdelar:
1. Du får sämre betalt än om du vore anställd för att recensera.

Siter som söker dig som recensent

Ciao.se är den kanske största sidan på Internet som tillåter vem som helst (som uppfyller de grundläggande villkoren) att recensera produkter för ersättning.

Här kan du enkelt registrera dig och sedan välja mellan massor av produkter att recensera. Allt som krävs för att du ska få ersättning är att någon ger din recension ett betyg som "användbar" eller "mycket användbar". För varje person som läser recensionen och ger betyg ökar sedan din ersättning vilken hamnar på ditt konto.

På Ciao handlar det om små summor och därför är väl detta främst något för dig som till exempel har mycket tid över och lika väl kan tjäna lite mera pengar samtidigt som du övar upp din skrivförmåga.

Besök Ciao.se

Andra sidor som ibland söker recensenter är olika filmsajter på nätet, till exempel Filmtips.org och Cine.se.

Siter som söker dig som skribent

iWriter.com är för dig som behärskar engelska och gör du det har du möjlighet att få bättre ersättning på iWriter än vad som gäller på Ciao.se. Du kan registrera dig gratis och därefter välja bland uppdrag på texter som är inlagda på sidan. Ersättning varierar beroende på antalet ord och på vilken ranking du får. Det finns tre rankingnivåer: Basic, Premium och Elite. Varje gång du levererar en text kommer uppdragsgivaren sätta ett betyg och desto högre ranking du har desto mer kommer du bli betald.

iWriter tar 19% medan du får behålla 81% av det uppdragsgivaren betalar. Du kommer knappast kunna leva på iWriter, men för vissa är det en bra extrainkomst. Räkna inte med att få speciellt mycket mer än 10 öre per ord i genomsnitt för de texter du skriver.

Besök iWriter.com

Siter som söker dig som bloggare

Joddler.se är en bloggportal där du kan registrera dig och bland annat blogga om produkter, vilket genererar inkomster till dig. Konceptet är att du själv inte behöver skapa någon egen blogg och driva besökare till denna. Här börjar du direkt på en plattform som redan är etablerad.

Gör produkttester: fördelar och nackdelar

Fördelar med produkttester:
1. Det kan vara relativt bra betalt.
2. Du kan få prova produkter du gillar (om du har tur).

Nackdelar:
1. Det är inte lika lätt att bli godkänd som till exempel i fallet med enkäter (som du kan läsa om längre ner).

En site där du kan göra detta är Usertesting.com, det finns också en svensk motsvarighet Tweaky.se (du tjänar något mindre då det finns färre test att göra på Tweaky) som använder samma koncept där du kan tjäna pengar genom att testa webbsidor.

Vad du behöver göra är att besöka en webbsida/använda en app och svara på frågor (detta ger webbutvecklarna värdeful feedback) och för detta år du 10 dollar per testad webbsida/app (gäller Usertesting där ett test tar ca 20 min). Detta är inte vägen till en förmögenhet, men det är en sätt att tjäna pengar på Internet som får anses relativt bra, särskilt med tanke på att du kan sitta hemma i soffan och inte behövt ta dig genom någon anställningsintervju.

Att känna till är dock några saker:

  1. Du måste ha en mikrofon.
  2. Du måste kunna prata relativt bra på engelska, om det gäller Usertesting (frågorna ska besvaras muntligt).
  3. Du kan bli nekad din ersättning om en som beställt testet inte är nöjd med din insats.
  4. Du måste göra ett provtest för innan du blir godkänd webbside/app-testare.

Du måste också ha ett PayPal-konto då detta är enda sättet som pengarna betalas ut (inga problem å andra sidan då det är gratis att skaffa ett PayPal-konto).

Gör enkäter: fördelar och nackdelar

Fördelar med enkäter:
1. Du kommer sällan bli nekad vid ansökning.
2. Det kan knappast kallas svårt.

Nackdelar:
1. Det är mycket dåligt betalt och ofta får du bara värdecheckar i stället för pengar.

Vill du testa att göra enkäter (det kan redan nu sägas att timlönen är mycket låg) finns det ett antal sajter att registrera sig på inklusive svenska ocu utländska. En av de mest kända på Internet är Swagbucks.com och där kan du få gratis värdecheckar genom att göra enkla saker som delta i enkätundersökningar eller se på reklamfilmer. I fallet Swagbucks är det fråga om SB-poäng som du måste tjäna innan du kan få ett presentkort och uppläget med poäng återkommer ofta i dessa sammanhang.

För dig som är ambitiös och vill kunna tjäna en större inkomst på Internet än vad dessa metoder som berättats om här oftast kan ge rekommenderas att läsa artikeln Frilansa på Internet.