Starta en framgångsrik blogg - del 1

Att starta en blogg har på senare år blivit en vanlig företeelse för människor, kända eller okända. Drivkraften kan vara att vilja dela med sig av händelser och tankar i ens eget liv. Det kan också handla om en blogg där innehållet speglas i ett specifikt intresse som mode eller musik. Kombinerat med detta finns hos somliga en önskan att få en viss sidoinkomst. Denna guide förklarar hur du gör en blogg och ger även tips på hur du gör för att få besökare.

Snabbåtkomst för innehåll: hur börjar jag? | hur svårt är det? | innehåll | utseende | uppdatera | interagera med besökaren | länkbyte | öka synligheten | inkomstpotential | domän | annonser | Wordpress | blandade tips

Tips hur du fixar en framgångsrik blogg

Tips för hur du gör bloggen framgångsrik och därigenom får inkomst genom den gränsar väsentligt till tips för hur man gör en bra blogg rent allmänt. En blogg utan bra innehåll har svårt att få många besök över tid och många besök är det centrala kriteriet för att tjäna pengar på bloggen.

Utöver detta finns trots allt många tips som mer specifikt rör hur du ska förvalta din besöksmängd till att generera pengar. Den genomgång som här följer ska behandla båda dessa områden.

Hur börjar jag blogga?

Här kommer anvisningar steg-för-steg hur det går till att starta en blogg. Den exakta proceduren kan avvika i detaljer beroende på vilken bloggmotor eller motsvarande du använder.

  1. Det första steget är att välja en så kallad bloggmotor, till exempel Wordpress eller Blogger som är två av världens mest använda och vilka båda är gratis (det finns dock begränsningar om man väljer ett gratis alternativ om vilket kommer redogöras nedan). Ett annat alternativ är att registrera en egen domän.
  2. När du bestämt dig för en bloggmotor/köpt en egen domän är nästa steg att skapa själva bloggen. Du upprättar då ett konto som du sedan använder varje gång du ska logga in på din blogg och skriva nya inlägg, lägga in bilder etc. Väljer du alternativet med egen domän behöver du också ett webbhotell.
  3. Härnäst väljer du ett namn för bloggen samt en adress, det vill säga domännamn (läs vidare: välja ett bra domännamn). Om du till exempel använder Blogger kommer din blogg heta något i stil med Minblogg.blogspot.com. Registrerar du en egen domän kommer det bli något i stil med Minblogg.se.
  4. Sedan är det dags att även välja ett utseende för din blogg. Du behöver inte på egen hand skapa utseendet i detalj utan kan välja bland färdiga designteman. Utöver detta kan du efter eget tycke bestämma utformning av layouten.
  5. Slutligen är det dags att skriva in ditt första inlägg.

Läs vidare: Starta en wordpressblogg steg-för-steg

Hur svårt är det?

Om du väljer alternativet utan eget domännamn är det inte mycket svårare att registrera en blogg och sedan göra inlägg än att regsitrerar sig på en e-posttjänst och skicka ett mail. Processerna liknar varandra en del: det finns fält där du matar in text för rubrik och innehåll (precis som det gör då du skickar ett mail) och vill ha med en bild infogar du (ist. för bifogar som i ett mail) en sådan. Sedan är det bara att klicka på en knapp som heter något i stil med "publicera" (jmf. "skicka" för att sända iväg ett mail) och ditt inlägg hamnar automatiskt på din blogg (även kronologisk sortering och arkivering av inlägg sker automatiskt).

Ett intressant innehåll

Detta borde väl vara ganska självklart så det blir ingen längre utläggning över sådant du redan har räknat ut på egen hand. Vad som ändå kan vara värt att betona när det handlar om få många besökare är att inte bara "prata av sig". Med andra ord: om det är en ”dagboks-blogg” du ägnar dig åt bör den antingen vara förankrad i ett intressant liv eller bestå av allmängiltiga skildringar, annars riskerar bloggen bli angelägen för ett fåtal.

Utseende

Utseendet, vilket syftar på designen, är långt ifrån oviktigt. Originalitet är ofta utslagsgivande på Internet, försök därför ha en design som sticker ut från standardformen.

Använd gärna bilder/videos som kontrasterar med textflödet, dessa drar blickarna åt sig genast. Var inte rädd för att infoga bilder på dig själv i inläggen (om innehållet handlar om dig) – detta bidrar till att skapa en slags relation där läsaren lättare kan leva sig in i det som berättas och bättre minnas vem det var som berättade.

Uppdatera ofta

En blogg som inte uppdateras regelbundet kommer sakta men säkert tappa besökare. Den kommer förmodligen också tappa placeringar i sökmotorerna eftersom dessa belönar sidor som gäller för aktualitet och nytt innehåll.

Du måste inte skriva varje dag, men helst flera gånger per vecka. Det behöver inte vara något långt inlägg varje gång. Om du tänker skriva om en specifik sak, men inte känner att du orkar samma dag, gör då ett kortare inlägg som berättar om ett intressant ämne som snart ska komma upp eller så kan du dela upp inlägget i två delar.

Låt besökaren interagera med din blogg

Se till att du ger besökarna möjligheten att kommentera dina inlägg. Att du sedan svarar på dem är en förutsättning. När en besökare lämnar en kommentar är chansen större att han återvänder till sidan: han vill följa upp och se om han fått något svar på sin kommentar och kanske göra en ytterligare replik på detta svar.

Länka och få länkar tillbaks

En framgångsrik blogg har i regel ett antal andra bloggar som länkar till den. Precis när du startat upp din blogg har den inte några länkar till sig, men genom att vara aktiv med din blogg och länka till andra sidor som kompletterar ditt innehåll och ta kontakt med andra bloggare som har relevant innehåll samt höra efter om det finns intresse att byta länkar kan påbörja processen. Ett stort nätverk alstrar besökare. (Läs mer om detta ämne i SEO - placera dig högt på Google).

Öka synligheten

Bloggportalen.se är ett exempel på en sajt där du kan registrera dig som medlem gratis och för dig som bloggar är detta en möjlighet att få fler besökare till din blogg. Du kan här presentera din blogg och pusha dina inlägg till att hamna på en lista där en bra placering innebär mycket trafik.

Del 2: Maximera din inkomstpotential >>>