Starta en framgångsrik blogg - del 2

Några har inga andra tankar med sin blogg än att skriva då och då och låta andra läsa. Somliga ser även inkomstmöjligheter i en blogg och här kommer ett par tips till dig som har sådana ambitioner.

Maximera din inkomstpotential

Namn på din domän

Ämnet att välja ett bra domännamn utvecklas i en annan artikel och vad som sägs där är mestadels sant även för bloggaren. Om du väljer en gratistjänst kommer din domänadress bli längre och i fler enheter vilket inte är fallet om du köper en egen. Vad som är negativt med det kostnadsfria alternativet är främst: 1) det är svårare att lära sig en lång Internetadress; 2) du placerar dig inte lika bra i sökmotorerna; 3) om din sajt är nere finns inte alltid support att räkna med; 4) tjänsten du använder kan försvinna.

Valet mellan gratis och att betala beror givetvis på dina ambitioner. Tror du att du har en blogg med potential att locka en viss mängd besökare gör du förmodligen dig själv en otjänst om du väljer ett gratis alternativ. Det kostar trots allt inte mer än cirka 100 spänn om året att äga en riktig domän. Läs hur du registrerar en egen domän.

Placering av annonser och betalda länkar

På många bloggsidor ligger en eller flera annonsrutor någonstans i högra kolumnen. Detta är inte alls förkastligt, men behöver kompletteras. Att placera ut några annonser och sedan låta det vara bra med det är ett ganska passivt tillvägagångssätt.

Om du vill öka möjligheten att någon klickar på dina annonser bör du också tillämpa några aktiva strategier. Den mest uppenbara är att du låter annonsen bli en del av ditt inlägg, du låter alltså en del eller hela inlägget handla om en viss tjänst till exempel som du själv provat. På så sätt kommer besökaren upptäcka annonsen eller länken och eventuellt få intresse för den. Varje inlägg bör så klart inte ha detta slags innehåll – du vill inte förvandla din blogg till en reklampelare.

Du bör också se till att du har koll på produkten eller tjänsten du skriver om. Ifall du gör reklam för något du saknar kännedom om och detta visar sig vara något oseriöst drabbar det din egen blogg i form av minskat förtroende.

Hitta och välj rätt annonsörer

Det är meningslöst att annonsera för sådant som knappt går att sälja alternativt inte ger dig annat än obetydliga pengar. Sedan är det viktigt att du känner ditt besöksklientel och inte använder annonsörer som riktar sig till fel målgrupp.

Det lättaste och i regel det bästa är att gå med i ett affiliate-nätverk, vilket är gratis och ger ett stort utbud av annonsörer. Sveriges största affiliate-nätverk heter för tillfället Trade Doubler.

Vill du veta mer om detta kan du läsa artikeln Affiliates - skaffa annonsörer.

Del 3: Starta en Wordpressblogg steg-för-steg >>>