Starta en framgångsrik blogg - del 4

Om du har en blogg kommer här några saker som är bra att känna till.

Blandade tips

Bädda in videos och annat i blogginlägg

Relevanta videos är ett bra sätt att komplettera texten med i blogginlägg. Det är enkelt att bädda in en YouTube-video i dina inlägg genom att kopiera den kod du hittar via "Dela" > "Bädda in" under videofönstret. Koden ska se ut nåt i stil med <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ngElkyQ6Rhs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> och ska klistras in i kodläge (ej designläge).

Du kan även bädda in Spotify-listor exempelvis. Det gör du genom att högerklicka på en spellista och välja "Kopiera Spotify URI". Den kod du får ska se ut i stil med https://open.spotify.com/user/leox999/playlist/4uFEmzvoHNyQEfJ6gP49n3 och behöver sedan genereras till en längre kod, du gör detta på Developer.spotify.com.

Förlora inte allt du skrivit

Det har hänt mer än en gång att en blogg har raderats, hackats eller råkat ut för något annat med jobbiga konsekvenser för bloggaren. Normalt sett kommer din blogg finnas där nästa gång du loggar in, men det kan alltså ske saker som gör att du kan förlora all den tid du lagt ner. Se därför till att du har backup på texter och bilder du publicerat.

Att låna utan att fråga är stöld även på Internet

I stället för att ta ett eget fotografi eller skapa en egen bild är det bekvämt att plocka något från nätet. Det finns dock en risk att du bryter mot upphovsrätten om du tar utan att ha tillstånd.

För att slippa arga mejl och för att visa respekt för dem som lagt tid på att skapa bilder bör du alltså fråga först. Det finns också bildarkiv där det ibland är helt gratis att hämta bilder. En sådan sida är Freeimages.com.

Se upp för bedragare

Det finns många olika knep i bedragarnas trollerilåda. Du som bloggar och har en egen domän bör se upp för falska fakturor där du uppmanas betala för att förlänga din domän. Se till att du bara betalar till den riktiga domänleverantören som sköter din domän.

Det finns också de som skickar ett mejl med erbjudande om att få din sida med i Googles register mot en viss summa. Detta ska du undvika eftersom det i själva verket är gratis att synas i Google.