Tjäna pengar på bilder

Det finns sidor på nätet som besöks av artikelskribenter, bloggare med flera som snabbt behöver en matchande bild till sin text. För detta finns det bilddatabaser där det går att få tag i bilder mot en mindre kostnad.

I den andra änden finns det dem som bidrar med bilder och dessa får en mindre ersättning för varje gång deras bild används. Detta är därför en eventuell möjlighet för dig som gillar att ta kort att tjäna lite extrapengar.

Hur det går till

bildarkiv med fotonTillvägagångssättet är att du registrerar dig på en sida som har ett bildarkiv och sedan laddar upp bilder.

iStock
iStock betalar ersättning när någon av dina bilder nedladdas, ersättning varierar bland annat beroende om nedladdaren betalar en engångssumma för bilderna eller är prenumerant på tjänsten. Din ersättning per nedladdning är minst $0,28 och kan sedan öka beroende på hur populära dina bilder är. Besök iStock

Ett tips när du försöker tjäna pengar på fotografier genom bilddatabaser är att ta bilder på sådant du tror är användbart för andra. Det kan röra sig om olika objekt (vanliga föremål i vardagen till naturbilder) eller bilder som uttrycker en viss situation. Tänk på att de som är ute efter bilder ska använda bilden till en viss text. Ofta för att den ska på någon sätt avspegla innehållet i texten.

Som framgår är ersättning per nedladdning liten, men en bild kan laddas ner många gånger. Ska det bli något att tala om i pengar måste dina bilder vara bra samt bör du ladda up större mängder.

Patreon
Om dina bilder har ett substantiellt konstnärligt värde och du tror att andra skulle vilja stödja ditt konstnärskap är antagligen en tjänst som Patreon mer relevant. I stället för att användare betalar när de använder din bild kan andra stödja dig med bidrag via Patreon (Patreon tar 5% av bidragen).

Vad som avgör hur mycket pengar du kan genererar beror främst på vad du kan visa upp förstås, men också på hur bra du är på att markandsföra vad du sysslar med. Vad som går att tjäna via Patreon skiftar avsevärt, i en undersökning som denna artikel bland annat nämner framkom att de allra flesta tjänar mindre än 1000 kronor per månad, men att det i några undantagsfall förekom ersättningsnivåer på över 200 000 kronor. Besök Patreon