Tjäna pengar genom att köpa och sälja valuta

Går det att tjäna pengar genom att köpa och sälja valuta på ett smart sätt? Några omständigheter kring denna fråga berörs i följande artikel.

Problemet med låg volalitet

Tanken att tjäna pengar genom att köpa och sälja pengar i olika valutor, det som kallas arbitrage, har föresvävat många. Det krävs knappast några stora kunskaper och till skillnad mot aktier till exempel är det få komponenter inblandade, egentligen inte mer än Valuta A och Valuta B och deras respektive värdeförändringar.

Trots detta är handel med valuta inte alls lika omtalat som till exempel fonder eller aktier när det kommer till sätt att tjäna pengar. Det finns en anledning till detta: valutor har relativt låg volatilitet och därför är det svårt att göra pengar på deras värdeförändringar.

Diagram med historisk dollarkurs

Diagrammet ovan visar den historiska dollarkursen över en tioårsperiod (den 1 januari har använts som datum för varje år). Även om det förekommer svängningar befinner sig kursen mellan 6,4 och 8,4 svenska kronor under en lång period. Om detta jämförs med rörelser för aktier och fonder där rörelser på 40-50% under en lika lång period inte alls är ovanligt inser man att det är svårt att få större avkastning via valutahandel. Åtminstone så länge inte större belopp är involverade.

Självfallet kan en förändring från 7 kronor till 8 kronor i dollarvärde generera stora vinster för den som handlar med stora belopp, men det måste då krävas avsevärda belopp för differensen ska bli märkbar i ekonomisk vinst (man får också ta med avgifter i beräkning). Här skiljer sig Bitcoin och andra kryptovalutor där svängningarna i stället kan vara extrema.

Nu finns det förstås andra valutor där rörelserna är större än för dollarn, men det är sällan upp- och nedgångar befinner sig på samma nivå som aktiefonder eller aktier.

Hur du kan köpa valuta

Om du vill köpa utländsk valuta finns flest möjligheter online, en av de större aktörrna är Markets.com. Det finns förvisso Forex-butiker i vissa städer, men har du inte tillgång till dessa finns det desto fler möjligheter online som sagt. Idag finns det väl utbyggda plattformar där du dels kan handla valutor med mera samt få en mängd information om kurser och dylikt.